Fixări pentru sisteme termoizolante - introducere

Un sistem de izolare este unul dintre cele mai importante elemente ale unei clădiri. Alegerea și performanța corectă a unui sistem de izolație influențează nu numai durabilitatea fațadei unei clădiri, ci și calitatea și confortul vieții locuitorilor și eficiența energetică a structurii.

Izolarea corectă a pereților exteriori ai unei clădiri ajută la protejarea mediului prin reducerea cantității de energie necesară pentru încălzire sau răcire. Reducerea rezultată a costurilor cu energia poate fi oriunde până la 40%, în comparație cu o clădire fără sistem de izolație.

Care este scopul utilizării izolației pentru pereții exteriori?

În afară de asigurarea eficienței energetice, izolația termică influențează foarte mult confortul și viața de zi cu zi a locuitorilor unei clădiri, în special în raport cu condițiile de temperatură și umiditatea. Acesta este motivul pentru care este atât de important să izolați încăperile împotriva condițiilor exterioare - pentru a elimina curenții de aer, pentru a menține temperatura ambiantă la +/- 20°C și umiditatea ambientală la 50-60%.

O clădire izolată va avea microclimatul corect. Când temperaturile exterioare scad sub 20°C, pereții sunt protejați împotriva răcirii excesive, în timp ce în zilele fierbinți, când condițiile exterioare depășesc 25°C, izolația termică menține temperaturi plăcute în interior. Structura clădirii este astfel protejată de variațiile de temperatură.

Modalități de izolare a pereților exteriori

Există mai multe modalități de izolare a pereților clădirilor și cele mai comune sunt sistemele termoizolante compozite de fațadă ETICS și fațadele ventilate.

Sisteme termoizolante compozite de fațadă - ETICS

Sistemul ETICS este un set de produse destinate realizării izolației termice a pereților exteriori ai clădirilor. Este supus evaluării calității în conformitate cu standardele ETAG 004, care servesc drept bază pentru Evaluările Tehnice Europene. Acestea includ toate elementele sistemului care au fost testate unul în raport cu celălalt, precum și individual.

De obicei, un sistem de izolare termică va include următoarele produse:

  • mortar sau compus adeziv pentru montarea plăcilor termoizolante;
  • plăci de izolare termică (polistiren, vată minerală),
  • fixări mecanice
  • adeziv pentru ranforsarea stratului
  • plasă din fibră de sticlă pentru ranforsare
  • tencuială
  • vopsea de fațadă (opțional)

Există, de asemenea, materiale pentru finisarea zonelor speciale ale fațadelor, cum ar fi șinele, benzile, profilele cu plasă sau alte materialele izolante.

Rețineți faptul că numai utilizarea unui sistem uniform și certificat asigură durabilitatea.

Acest tip de finisare exterioară a fațadelor oferă o protecție excelentă și eficientă a straturilor de izolație termică împotriva proceselor corozive cauzate de pătrunderea apei sau de lumina soarelui.

Fațade ventilate

Un sistem alternativ de izolare termică sunt fațadele ventilate. Acestea implică izolarea și finisarea pereților unei clădiri fără a utiliza adezivi, straturi sau materiale care conțin apă. Toate straturile dintr-un sistem ventilat sunt atașate mecanic prin intermediul unor dispozitive de fixare, ancore, cuie, șuruburi sau capse. Această metodă implică aplicarea izolației fațadei prin plasarea acesteia între elementele unui cadru exterior de care sunt atașate apoi plăcile exterioare de fațadă.

Care este scopul  utilizării fixărilor pentru fațade?

Fixările pentru fațadă sunt o categorie de produse care constă din mai multe tipuri de fixări pentru sisteme termoizolante și accesorii pentru instalare. Elementele de fixare pentru fațadă sunt utilizate pentru ancorarea straturilor de izolație termică pe fațade și constituie un element cheie al sistemelor termoizolante.

Utilizarea fixărilor de fațadă, ca parte a sistemului de termoizolație, are ca scop:

  • asigurarea siguranței fațadei
  • garantarea durabilității sistemului
  • obținerea unui aspect estetic pentru mulți ani, fără a fi necesare retușuri.

Rolul elementelor de fixare mecanice este cu atât mai important atunci când sunt renovate structuri mai vechi și când se realizează o reabilitare termică deoarece riscurile legate de sistemele de izolație sunt mai mari din cauza tencuielii vechi și a structurii clădirii în sine. Anii mulți de expunere la condițiile exterioare, funinginea, murdăria și vopseaua veche vor reduce capacitatea portantă a adezivului. Lipsa aderenței complete la substrat cauzată de o structură instabilă sau posibilele modificări structurale făcute clădirii sunt factori care determină necesitatea utilizării elementelor de fixare mecanice.

Prin urmare, avantajele utilizării elementelor de fixare mecanice atunci când se efectuează reabilitarea termică sunt:

  • nu este necesară o pregătire specială a fațadelor
  • tencuiala veche și murdăria necesită doar îndepărtarea superficială
  • orice cavități pot fi pur și simplu reparate cu randare

Fixările pentru fațade garantează o prindere sigură și o instalare strânsă a izolației termice, asigurând astfel siguranța fațadei pentru următorii ani.

Ce forțe acționează asupra fațadei izolate?

Trei forțe principale acționează pe o fațadă izolată:

  • greutatea proprie a întregului sistem de izolație. Compusul adeziv este responsabil pentru susținerea acestei sarcini
  • condițiile meteorologice, cum ar fi vântul sau diferențele de temperatură. Elementul de fixare mecanic este responsabil pentru contracararea acestor forțe
  • factorii higrotermici, adică pierderea etanșeității termice și, ca urmare, pierderea treptată a conexiunii cu adezivul – elementul de fixare mecanic stabilizează și aceste forțe.

Sistem certificat pentru fixări de fațadă

Caracteristicile și parametrii declarați ai tuturor fixărilor pentru sisteme termoizolante de la Rawlplug au fost confirmate prin intermediul Evaluărilor Tehnice Europene. De asemenea, acestea sunt aprobate pentru utilizare cu sisteme de izolație termică cunoscute pe piață ca parte a componentelor sistemului. Acest lucru confirmă cea mai înaltă calitate a fixărilor de fațadă Rawlplug.

Gama fixărilor pentru sisteme termoizolante de la Rawlplug

Gama noastră de fixări pentru sisteme termoizolante este formată din fixări prin înșurubare, fixări prin lovire, flanșe și accesorii care facilitează instalarea.

Acum, să aflăm mai multe despre fixarea prin înșurubare.

Elemente de fixare prin înșurubare  - ocupă cea mai înaltă poziție de pe piață dintre toate fixările de fațadă

Principalul lor avantaj este versatilitatea și confortul de utilizare, în special: capacitatea de instalare pe toate substraturile, inclusiv pe cele mai solicitante substraturi, posibilitatea de instalare cu montaj ascuns și la același nivel cu suprafața, cea mai înaltă performanță tehnică, instalare rapidă și ușoară - șurubul poate fi îndepărtat și întregul proces de instalare și reglare poate fi controlat, ceea ce elimină denivelările fațadei.

Dezavantajele includ un timp mai mare de instalare în comparație cu dispozitivele de fixare prin lovire, necesitatea de a avea la îndemână scule electrice și cel mai mare preț din ofertă.

Vă rugăm să rețineți că inconvenientul fixărilor prin înșurubare este în același timp un avantaj al fixărilor prin lovire.

Elementele de fixare prin înșurubare constau în două elemente pre-asamblate: un diblu din plastic cu o zonă de expandare care se ancorează în substrat și un cui metalic care creează expandarea diblului. Capul cuiului este de obicei izolat de învelișul din plastic pentru a reduce riscul de efecte de punți termice. Această izolație se realizează prin capul de plastic sau prin capacul suplimentar de izolație din polistiren sau vată minerală. Instalarea elementului de fixare se face prin introducerea diblului din plastic în orificiu și înșurubarea cuiului pentru a se realiza instalarea la același nivel cu suprafața

Elementele de fixare prin înșurubare au 2 metode de instalare:

  • montaj ascuns în sistemele termoizolante cu utilizarea capacului suplimentar de izolație
  • instalare la nivelul suprafeței

Gama noastră de elemente de fixare prin înșurubare de la Rawlplug conține 3 produse:

  • Cel mai inovativ produs este diblul pentru fixare prin înșurubare R-TFIX-8ST, fiind singurul produs de pe piață care are încastrate perforatorul și capacul de izolare. R-TFIX-8ST este dedicat confortului utilizatorului, procesul fiind limitat în 2 pași: plasarea elementului de fixare în gaură și înșurubarea.
  • Următorul produs din oferta noastră este diblul pentru fixare prin înșurubare R-TFIX-8S, potrivit pentru o gamă largă de aplicații. Produsul este recomandat în special pentru instalarea la nivelul suprafeței.
  • Cel mai simplu și, totuși, foarte eficient este diblul pentru fixare prin înșurubare R-TFIX-8SX, recomandat în special pentru montajul ascuns.

Elemente de fixare prin lovire

Acestea sunt cele mai cunoscute fixări dintre toate fixările pentru fațade.

Principalul lor avantaj este instalarea rapidă și ușoară, în special:

  • instalarea în 2 pași: introduceți cuiul în gaură și loviți cu ciocanul
  • simplitatea instalării
  • capacitate mare de încărcare în materiale solide
  • nu sunt necesare unelte electrice
  • nu sunt necesare accesorii de instalare

Dezavantajele acestui produs sunt:

  • nu aveți posibilitatea de a corecta locul de fixare,
  • predispus la instalare nepotrivită
  • capacități reduse de încărcare și deteriorarea structurilor din materiale moi la lovirea cuielor în beton aerat și beton ușor

Elementele de fixare prin lovire constau din 2 elemente pre-asamblate: un diblu din plastic cu o zonă de expandare care se ancorează în substrat și un cui care creează expandarea diblului. Cuiele sunt fie din oțel, fie din plastic. Capul cuiului de oțel este de obicei izolat pentru a reduce riscul de a crea punți termice. Această izolație se realizează prin capul de plastic sau prin capacul suplimentar de izolație din polistiren sau vată minerală. Instalarea elementului de fixare se face prin introducerea diblului din plastic în orificiu și prin lovirea cuiului pentru a se realiza instalarea la același nivel cu suprafața.

Elementele de fixare prin lovire din oferta Rawlplug sunt:

  • R-TFIX-8M diblu premium cu cui metalic cu adâncimi de ancorare de 25 mm în toate din categoriile A, B, C și D și 65 mm în beton aerat
  • TFIX-8P diblu premium cu cui din plastic cu adâncimi de ancorare de 25 mm în toate din categoriile A, B, C și D și 65 mm în beton aerat
  • KI-10 –diblu universal cu cui din plastic, aprobat pentru toate tipurile de substrat
  • KI-10M – diblu universal cu cui din oțel zincat, aprobat pentru toate tipurile de substrat
  • KI-10N – diblu cu cui metalic și cap plastic cu zonă mare de expandare, ideal pentru instalare în materialele goale
  • MBA diblu complet metalic realizat în întregime din oțel, garantând rezistență la foc, confirmată de Certificatul F120

Toate elementele de fixare pentru sisteme termoizolante de la Rawlplug au un design special care vă permite să transferați sarcini mari și să stabilizați întregul sistem de izolare termică.

Cele mai importante caracteristici ale fixărilor de fațadă Rawlplug includ:

  • sarcini mari confirmate de ETA
  • reducerea efectelor de punte termică datorită învelișului din plastic al capului cuiului sau datorită capacului suplimentar de izolație – reduce transmiterea căldurii la punctele de fixare
  • rigiditatea plăcii asigură rezistența la forfecare și stabilitatea sistemului de izolație
  • suprafață omogenă datorită fixării cu montaj ascuns
  • zonă unică de compresie a diblului pentru instalări precise
  • capul rezistent al șurubului permite înșurubarea și deșurubarea
  • cea mai mică adâncime de ancorare de pe piață este de 25 mm, ceea ce înseamnă că utilizatorul nu plătește pentru cui, ci pentru o soluție efectivă
  • diblul și cuiul pre-asamblate garantează confortul la instalare

Oferta Rawlplug de fixări pentru sisteme termoizolante este completată de flanșele de fixare a izolației, al căror rol este de a crește rezistența la forțele de forfecare și de a asigura o presiune egală și constantă pentru stratul de izolație. Oferta noastră include flanșele R-KWX, KWL și șaiba metalică MKC.

În articolele următoare vă vom explica în detaliu specificul fiecărui produs de izolare termică pe care îl avem în oferta noastră.